וואטסאפ
קרנית העין – העדשה העיקרית שמעצבת את הראייה שלנו
הקרנית ממלאת תפקיד מכריע בתפקוד הראייה בהיותה איבר חיוני לעין. למרות גודלה הקטן קרנית העין כוללת פונקציות מורכבות התורמות באופן משמעותי ליכולת שלנו לראות בבירור.
המאמר נכתב ע"י פרופ' קרמר ישראל, מומחה ומנתח עיניים בכיר במרכז הרפואי ד"ר לוינגר- עזריאלי ת"א, מומחה בניתוחי הסרת משקפיים בלייזר, קטרקט וקרנית.
במאמר זה נענה על השאלות הבאות: מה זה קרנית העין? מהו המבנה של קרנית העין? מה תכליתה? איזה מחלות קשורות לקרנית? ומהן הטיפולים האפשריים להתמודד עימן? המאמר נכתב על ידי פרופסור קרמר ישראל, מומחה בכיר בניתוחי הסרת משקפיים בלייזר, קטרקט וקרנית במרכז הרפואי ד"ר לוינגר עזריאלי תל אביב.
מה זה קרנית?
קרנית העין היא העדשה הקדמית של העין המכסה את הלשכה הקדמית והאישון, צורתה כיפה שקופה והיא אחראית על חלק ניכר מכוח המיקוד של העין. על אף החוזק של הקרנית, בזכות השקיפות שלה האור מצליח לחדור אותה. למעשה קרני האור נשברים על פני הקרנית ויוצרים תמונה על הרשתית. בכך הקרנית ממלאת חלק משמעותי בראייתו של אדם.
מהו המבנה של הקרנית?
חמש שכבות נפרדות בעלות תפקיד ספציפי לכל אחת מהן, מרכיבות את קרנית העין. נסקור אותן לפי סדרן מהחוץ אל הפנים:
- השכבה החיצונית ביותר- אפיתל: שכבה זו משמשת מחסום נגד חיידקים, אבק, ופסולת. שכבה זו סופגת חמצן וחומרי מזון.
- שכבת הגנה קשיחה- שכבת באומן: שכבה זו מורכבת מסיבי קולגן צפופים, תכליתה לספק תמיכה והגנה למבנה הקרנית.
- השכבה העבה ביותר- סטרומה: שכבה זו מורכבת מסיבי קולגן ומולקולות מים. היא תורמת לגמישות, לחוזק ולבהירות הקרנית.
- השכבה הדקה אך החזקה- ממברנה ע"ש Descemet: מטרתה של שכבה זו היא לפעול כמחסום מגן, היא תורמת לחוזק הקרנית.
- השכבה הפנימית ביותר- אנדותל: מטרתה לשמור על שקיפות הקרנית ולמנוע בצקת. היא עושה זאת על ידי שאיבת מולקולות מים מהסטרומה.
מהי מטרת הקרנית?
קרנית העין משרתת מספר תכליות חיוניות. נסקור את כולן:
שבירה- אופטית הקרנית אחראית על כשני שליש מכוח המיקוד האופטי של העין על ידי כך שהיא משמשת כמשטח השבירה העיקרי של העין. כאשר קרני אור נכנסות לעין הקרנית מכופפת אותו ובכך ממקדת אותן ברשתית.
הגנה- הקרנית פועלת כשכבת מגן לחלקים הפנימיים של העין על ידי כך שהיא מסננת אור אולטרה סגול, מונעת חדירה של חומרים מזיקים וחיידקים.
שקיפות- הבהירות של הקרנית מאפשרת לאור לחדור לעין ללא הפרעה, ובכך הקרנית מאפשרת ראייה ברורה.
הגנה נוספת- הקרנית עשירה בסיבי עצב סנסוריים ולכן היא רגישה ביותר למגע, טמפרטורה וכימיקלים. רגישות זו גורמת להפעלת רפלקסים כגון מצמוץ ודמעות ובכך מספקת הגנה נוספת לעין.
מחלות הקשורות לקרנית
קיימות מספר מחלות הקשורות לקרנית אשר יכולות להשפיע על בריאות העיניים ועל הראייה. נסקור אותן להלן:
- דלקת בקרנית, קרטיטיס: נגרמת לרוב על ידי זיהום או פציעה.
- קרטוקונוס: במצב זה הקרנית "חלשה" מבחינת ביומכנית, מתדלדלת ובולטת החוצה לצורת חרוט. התופעה מעוותת את הראייה.
- טראומה הגורמת לפציעה או שריטה בקרנית.
- כיב בקרנית כתוצאה מזיהום: הכוונה לפצע פתוח בקרנית, הנגרם לרוב מזיהום מעדשות מגע.
- ניוון פוקס: מחלה מתקדמת המובילה לבצקת בקרנית ולאובדן ראייה כתוצאה מכך שתאי האנדותל (משאבי המים של הקרנית) מתנוונים עם השנים.
- ניוון קרנית: קבוצה של מצבים גנטיים שבהם מצטבר חומר ניווני לא תקין בקרנית.
האם ניתן לטפל בקרנית?
ישנם מספר טיפולים אפשריים להתמודד עם מחלות שונות הקשורות לקרנית:
- אפשרות אחת- משקפי ראייה או עדשות מגע: מסייע לתיקון המצב האופטי של העין כמו קוצר ראייה, רוחק ראיה (היפראופיה) ואסטיגמציה (צילינדר).
- אפשרות שנייה- תרופות: קיימות מספר תרופות שיכולות להתאים למצבים בעייתיים שונים: כך למשל טיפות עיניים אנטיביוטיות או אנטי פטרייתיות יסייעו להתמודדות עם זיהומים. טיפות אנטי דלקתיות יעזרו למצבים דלקתיים כמו קרטיטיס.
- אפשרות שלישית- השתלת קרנית: במקרים חמורים, יש להחליף את הקרנית הפגומה בקרנית בריאה מתרומה של תורם באמצעות הליך כירורגי הנקרא keratoplasty- השתלת קרנית ניתן לנתח ידנית או בלייזר.
- אפשרות רביעית Cross Linking: טיפול ביולוגי בקרטוקונוס המחזק את הקרנית על ידי הגברת סיבי הקולגן של הסטרומה של הקרנית.
חשוב מאוד לבצע בדיקות עיניים שגרתיות אצל רופא עיניים על מנת לאבחן כל בעיה הקשורה בקרנית או מצב המצריך טיפול, על מנת למנוע החמרה הידרדרות ופגיעה בתפקוד הראייה.
לסיכום
במאמר זה ראינו כי קרנית העין היא איבר חיוני של העין, התורם לראייה חדה, הגנה ומניעת חדירת גורמים מזיקים. המבנה המורכב של הקרנית משרת את התכליות השונות שלה. על מנת לשמור על תקינות הקרנית, המשך הפעילות התקינה שלה ושמירה על ראייה ברורה וטובה חשוב לבצע בדיקות עיניים סדירות ולאפשר טיפול יעיל בכל בעיה שמתעוררת בקרנית. שמירה על בריאות הקרנית, היא חיונית על מנת להבטיח חיים שלמים של ראייה חדה, ברורה ואיכותית.