וואטסאפ
כל מה שרציתם לדעת על בלפריטיס – דלקת עפעפיים
מחלת עיניים נפוצה היא בלפריטיס, דלקת עפעפיים. החדשות הטובות הן שאבחון יסודי ומקיף בזמן יכול לאפשר התאמת טיפול מהיר וקל. עם זאת, החמרת המחלה והעדר טיפול יעיל עלול להוביל לסיבוכים לא פשוטים אשר עלולים לפגוע באיכות החיים של מי שסובל מהמחלה.
שאלנו את המומחים של רשת המרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר עיניים' בהובלתו של ד"ר שמואל לוינגר, מהו בלפריטיס בעין? האם קיימים לדלקת עפעפיים בלפריטיס תסמינים ייחודיים? איך נגרמת דלקת עפעפיים בלפריטיס? איזה נזקים עלולים להיגרם כתוצאה מבלפריטיס? מי נמצא בקבוצת סיכון לחלות במחלה? כיצד מאבחנים בלפריטיס ומהי חשיבותו של אבחון בזמן? ושאלת השאלות- האם קיים לבלפריטיס טיפול יעיל? ואם כן, מהו? כיאה למחלת העיניים הנפוצה ביותר – ריכזנו עבורכם בצורה נוחה וזמינה את כל מה שחשוב לדעת על בלפריטיס בעין.
מהו בלפריטיס בעין?
בלפריטיס (Blepharitis) היא מחלה דלקתית כרונית הנפוצה בעיקר באוכלוסייה מבוגרת המשפיעה על שולי העפעפיים ועל הריסים.
קיימים מספר סוגים של בלפריטיס לפי סיווגים שונים:
- דלקת עפעפיים קדמית– דלקת בשולי העפעפיים הקדמיים, הריסים ובלוטות השומן באזור הקדמי.
- דלקת עפעפיים אחורית– משפיעה על בלוטות החלב מאחורי הריסים.
- דלקת עפעפיים מעורבת– משלבת דלקת עפעפיים קדמית ואחורית.
סיווג נוסף לסוגי דלקות בעפעפיים המושפע מהגורם למחלה והאופי שלה:
- דלקת עפעפיים מסוג סטאפילוקוקלי– נגרמת כתוצאה מחיידק סטאפילוקוק. תסמינים אפשריים: קשקשים על גבי הריסים, אודם כרוני בשולי העפעפיים, הופעת קרומים.
- דלקת עפעפיים מסוג סבוריאה- אי תקינות התפקוד של בלוטות השומן אשר גורם לקשקשים שמנוניים להצטבר לאורך שולי העפעפיים. מדובר בסוג הנפוץ ביותר אשר מושפע מתזונה, הורמונים, סטרס, מצב גופני כללי.
- דלקת עפעפיים כיבית – קרום נוקשה סביב הריסים ופצעים קשים מדממים. תסמינים אפשריים: אובדן ריסים, דמעות כרוניות. במקרים חמורים יכול להוביל לפגיעה בראייה. מדובר בסוג פחות נפוץ.
על פניו, מדובר במחלה קלה בעלת תסמינים קלים אולם, אם מזניחים את המחלה, והבלפריטיס אינה מטופלת בטיפול מתאים כנדרש, המחלה יכולה לגרום לנזקים משמעותיים כמו למשל דלקת קשה המובילה לפגיעה בקרנית, צמיחת ריסים לכיוון הקרנית, הורדאולום ("שעורה") ועוד נזקים עליהם נפרט בהמשך המאמר. אבחון בזמן וטיפול הנחשב באופן יחסי לטיפול פשוט וקל יכולים להביא להחלמה ולמניעת סיבוכים קשים.
איך נגרמת דלקת עפעפיים בלפריטיס?
מחלת הבלפריטיס יכולה לנבוע ממספר גורמים. כמובן שהתפתחות המחלה היא אינדיבידואלית, יכולה לשלב מספר גורמים מהרשימה ומושפעת מהגורמים באופן שונה בין אדם לאדם. ריכזנו בטבלה הבאה את הגורמים המרכזיים:
- מחלת עור סביב העין כמו סבוריאה או אקנה – מחלות אלה גורמות לחסימה כרונית של בלוטות השומן.
- טפיל הדמודקס – מדובר בטפיל נפוץ החי על בלוטות השומן בעפעפיים ועל זקיקי הריסים.
- חוסר בהיגיינת העין – מדובר בטפיל נפוץ החי על בלוטות השומן בעפעפיים ועל זקיקי הריסים.
- חיידק – הצטברות שכבה חיידקית על בסיס העפעפיים וחסימת בלוטות השומן.
- גורמים נוספים – גורמים ויראליים, פטרייתיים, אקטרופיון- מנח לא תקין של העפעפיים, גירוי כתוצאה מטיפות עיניים.
התהליך שמתרחש לרוב כתוצאה מגורמים אלה הוא חסימת בלוטות, דבר המוביל לאי הפרשת שומן, המוביל לדוק דמעות לא מאוזן. ככל שהחיידקים משגשגים, הבלפריטיס מחמירה.
איזה נזקים עלולים להיגרם כתוצאה מבלפריטיס בעין?
כאמור לעיל, אי אבחון והעדר טיפול בזמן יכולים לגרום להסתבכות המחלה ולנזקים קשים כמו למשל: פגיעה באיכות הדמעות, דלקות קשות אשר עלולות לגרום למחלת העין היבשה ו/או לפגיעה בקרנית התחתונה, כלזיון (שעורה כלואה), הורדאולום (שעורה), טריכיאזיס (צמיחת ריסים משובשת לכיוון הקרנית), אובדן ריסים ועוד.
האם קיימים לדלקת עפעפיים בלפריטיס תסמינים ייחודיים?
כמו במחלות עיניים רבות, שיוך התסמינים ראשית למצב לא תקין שיש לטפל בו ושנית להבין מה המחלות האפשרויות היכולות לגרום לתסמינים אלה ולבצע בדיקות בהתאם – הם שלב קריטי בדרך לטיפול יעיל ומהיר.
התסמינים האפשריים אשר עלולים להופיע כאשר קיימת מחלת בלפריטיס הם רבים ואלה הם:
תחושת דביקות, תחושת צריבה, ירידה בחדות הראיה, גירוי הלחמית והקרנית, רגישות לאור, תחושה של גוף זר בעין, אדמומיות בעין, גרד, בלוטות חלב סתומות, רגישות לעדשות מגע, קשקשת באזור הריסים, קרומים תחת העפעף, נשירת ריסים, עיבוי העפעפיים, מצמוץ תכוף, נפיחות בעפעף ועוד. אם אתם חשים אחד או יותר מהתסמינים המפורטים גשו לבצע בדיקה מקיפה בהקדם. אבחון וטיפול מהיר יקלו מאד על הטיפול.
כיצד מאבחנים בלפריטיס בעין ומהי חשיבותו של אבחון בזמן?
אבחון מחלת הבלפריטיס מצריך בדיקה מקיפה הכוללת בדיקת קו הריסים, בדיקה פיזית של העפעפיים, בדיקת תקינות הנוזל השומני, בדיקת תפקוד הדמעות ועוד. אי בדיקה מקיפה כמתואר לעיל עלול להוביל לאבחון שגוי כדוגמת 'עין יבשה', או 'אלרגיה', ועל כן חשוב להקפיד לבצע אבחון מקיף ויסודי במרפאת עיניים המתמחה בתחום על מנת לקבל אבחון מוקדם ויעיל.
מהי החשיבות של אבחון בזמן?
כאמור אבחון בזמן מאפשר התאמת טיפול יעיל, שיפור איכות חייו של המטופל/ת ומניעת החמרה נוספת וסיבוכים אפשריים של המחלה.
מי נמצא בקבוצת סיכון לחלות בבלפריטיס בעין?
הופעתה של בלפריטיס יכולה להיות אצל כל אחד ואחת. עם זאת, כן אפשר להצביע על קבוצות בעלות סיכון מוגבר ונטייה לחלות במחלת הבלפריטיס:
- מי שסובל ממחלת עור כגון רוזצאה, אקנה.
- מי שסובל מעור שומני ואלרגיות.
- מי שסובל מקשקשת.
- נשים וגברים, סובלים מבלפריטיס כאחד. עם זאת, בלאפריטיס חיידקית נפוצה יותר אצל נשים.
- מבוגרים וצעירים יכולים לחלות במחלה כאחד. עם זאת, לרוב היא תופיע אצל אוכלוסייה מבוגרת יותר.
האם קיים למחלת בלפריטיס טיפול יעיל?
באופן כללי טיפול בבלפריטיס מחולק למספר סוגים של טיפולים בהתאם לחומרת המחלה ושונה ממטופל למטופל. בכל מקרה ייבחן הרופא את הטיפול המתאים ביותר עבור המטופלת או המטופל שמולו, בהתאם למצב מחלתו.
- סוג אחד הוא ניקוי יומיומי קבוע – הניקוי נעשה באמצעות מגבוני עפעפיים שניתן לרכוש בבתי מרקחת וחנויות הפארמה ללא צורך במרשם. הניקוי נעשה בגבול העפעפיים והוא מקל על הגירוי הנגרם כתוצאה מתוצרי הדלקת. דרך קלה נוספת לחזק את הגוף להתמודד עם המחלה היא באמצעות נטילת אומגה 3 וכן אכילת מזונות עשירים באומגה 3 כמו דגים מסוגים שונים (בדקו באילו דגים תכולה גבוהה של אומגה 3 ושלבו אותם בתפריט היומי) שכן אומגה 3 מסייעת לייצר איכות טובה יותר של שומן בגוף ובעין בפרט.
- סוג נוסף הוא עיסוי באמצעות קומפרסים חמימים – משתמשים במטלית נקייה שנטבלה בתוך מים חמימים ונסחטה. העיסוי נעשה על גבול העפעפיים והוא מצליח להמיס ולנקות את ההפרשות הרבות ולנקז את הבלוטות הסתומות.
- סוג טיפול נוסף המתאים לבלפריטיס חמורה יותר המערבת דלקת משמעותית הוא טיפול אנטיביוטי וסטרואידי באמצעות טיפות או משחה. לרוב ייעשה שימוש באנטיביוטיקה כאשר יש חשד לרכיב חיידקי או דלקתי במחלה. במקרים קשים במיוחד, תישקל אפשרות של מתן טיפול תרופתי פומי באמצעות כדורי אנטיביוטיקה.
- טיפול נוסף לבלפריטיס הוא הקרנת ו Intense Pulsed Light IPL. הטיפול נעשה באזור בלוטות החלב על גבול העפעפיים התחתונים ויעילותו מתבטאת בכך שהוא משפר את איכות השומן המפורש ומצליח לסייע לשמור על הפחתת תסמיני המחלה לחודשים רבים.
- טיפול יחסית חדשני ומתקדם הוא ניקוי עמוק של שפת העפעף – אם שפת העפעף חסומה ומודקלת, הטיפול שיכול לסייע הוא קרצוף שפת העפעף. הטיפול נעשה על ידי מברשת ייעודית שיודעת לסחוט את תוכן הבלוטות בתנועה סיבובית מיוחדת. הניקוי מצליח להשמיד קרטין ופלאק חיידקי ומזיקים אחרים הנוצרים בפתח בלוטו החלב. גם כאן הטיפול מספק 'שקט' ורגיעה של המחלה למספר חודשים. הטיפול הינו מהיר ונטול כאב.
כן נציין שלרוב, התערבות כירורגית לא תעשה לצורך טיפול במחלת הבלפריטיס עצמה, אלא בסיבוכים האפשריים שלה למשל הוצאת כלזיון. כך שעל פי רוב אבחון וטיפול מהיר גם ימנעו את הצורך בהתערבות כירורגית.
לסיכום
בלפריטיס היא דלקת עפעפיים הפוגעת באיכות החיים שלי מי שסובל ממנה. בדיקה מקיפה ויסודית עשויה לסייע לאבחון המחלה בזמן, להתאים לה טיפול יעיל ולמנוע נזקים חמורים שעלולים להתפתח כתוצאה מהעדר אבחון או העדר טיפול ראוי. פנו לרשת המרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר עיניים' בהובלתו של ד"ר שמואל לוינגר לתיאום בדיקת ייעוץ ותנו לצוות המומחים שלנו להחזיר לכם את איכות החיים.
הכותב הוא ד"ר אסף אחירון, מנתח עיניים בכיר בד"ר לוינגר ת"א – עזריאלי ובמרכז הרפואי איכילוב, מומחה קרנית ורפרקציה.
לזימון תור ל השאירו פרטים או צרו קשר