
الكالازيون (البردة)
כלזיון, המכונה גם “שעורה כלואה” הוא מצב נפוץ בו נוצרת נפיחות כרונית בעפעף, הנגרמת מחסימה של בלוטות השומן. הכנו עבורכם מדריך מקיף בו נסקור מה זה שעורה כלואה, מהם הגורמים להופעתה וכיצד מתבצע הטיפול בה.
القدس | تل أبيب | بئر السبع | حيفا
כלזיון, המכונה גם “שעורה כלואה” הוא מצב נפוץ בו נוצרת נפיחות כרונית בעפעף, הנגרמת מחסימה של בלוטות השומן. הכנו עבורכם מדריך מקיף בו נסקור מה זה שעורה כלואה, מהם הגורמים להופעתה וכיצד מתבצע הטיפול בה.
כל המידע על الكالازيون (البردة)
מהו כלזיון?
כלזיון (Chalazion) הוא גוש לא כואב המופיע בעפעף העליון או התחתון, שנוצר כאשר אחת מבלוטות השומן בעפעף נחסמת ואינה מצליחה לנקז שומן כראוי. בלוטות אלו תורמות לשמירה על שכבת הדמעות, המסייעת להגן על העין מיובש ומזיהום. כאשר בלוטה נסתמת, השומן נשאר כלוא בתוכה וגורם להיווצרות נפיחות. כלזיון בעין אינו גורם לכאב אלא אם מתפתח זיהום באזור, ולעיתים קרובות חולף מעצמו בעזרת טיפול שמרני. עם זאת, כאשר הנפיחות נמשכת ולא מגיבה לטיפול, יש לשקול אפשרות להסרתה בניתוח.
שימו לב כי חשוב להבחין בין כלזיון לבין שעורה, שני מצבים העלולים להיראות דומים אך נבדלים זה מזה. בעוד שכלזיון נגרם כתוצאה מחסימה לא דלקתית של בלוטת שומן בעפעף, שעורה היא דלקת זיהומית המופיעה כאשר בלוטת שומן מזדהמת בחיידקים. שעורה נוטה להיות כואבת מאוד וגורמת לאדמומיות ונפיחות חמה בעפעף. עם הזמן, שעורה יכולה להתנקז מעצמה ולהחלים, בעוד שכלזיון נשאר ללא שינוי ודורש לעיתים טיפול נוסף או ניתוח להסרתו.
מהם הגורמים לכלזיון?
קיימים לכלזיון גורמים שונים ומגוונים:
- היגיינה לקויה-חוסר ניקיון מספק של אזור העפעפיים גורם להצטברות של שומן, לכלוך וחיידקים בפתחי בלוטות השומן. תופעה זו נפוצה יותר בקרב אנשים שלא שומרים על ניקיון יומיומי של האזור, כמו למשל הסרת איפור לפני השינה.
- דלקות עפעפיים חוזרות (בלפריטיס)-בלפריטיס היא דלקת כרונית המלווה בנפיחות ואדמומיות בעפעפיים. כאשר הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה לגרום לחסימת בלוטות השומן. אנשים הסובלים מדלקות עפעפיים תכופות נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח כלזיון.
- שימוש במוצרי איפור סביב העיניים- מוצרי איפור עלולים לסתום את בלוטות השומן אם אינם מוסרים באופן קבוע. יתר על כן, שימוש ממושך במוצרי איפור ישנים או באלו המכילים חומרים מגרים עלול להוביל להצטברות שאריות שגורמות לזיהום ודלקת בעפעפיים.
- מחלות עור מסוימות-מחלות עור כמו רוזציאה מגבירות את הסיכון להופעת כלזיון. רוזציאה היא מחלה המאופיינת באדמומיות כרונית ובהיווצרות פצעונים קטנים על העור, וההשפעות שלה על בלוטות השומן עלולות להוביל להופעת כלזיון בעפעפיים.
- שינויים הורמונליים-שינויים הורמונליים גורמים לשינויים בפעילות בלוטות השומן. למשל, נשים הרות, אלו המטופלות בטיפולים הורמונליים או מי שסובלות מחוסר איזון הורמונלי עלולות למצוא את עצמן בסיכון מוגבר לכלזיון.
תסמינים וסיכונים אפשריים
- כלזיון אינו כואב בדרך כלל, אך כאשר הוא מזדהם, הוא עלול להפוך למטרד כואב. התסמינים כוללים נפיחות מקומית בעפעף, תחושת גוש קטן בעפעף העליון או התחתון, ולעיתים אדמומיות באזור. במקרים נדירים, כלזיון גדול במיוחד עלול להפעיל לחץ על הקרנית ולגרום לטשטוש ראייה זמני. בנוסף, כלזיון עלול להוות מטרד אסתטי ולגרום לאי נוחות כלפי המראה החיצוני.
כיצד מטפלים בכלזיון?
בשלבים הראשוניים, טיפול בשעורה כלואה כולל קומפרסים חמים על העפעף ועיסוי עדין. השימוש בקומפרסים חמים מספר פעמים ביום עשוי לסייע בפתיחת החסימה של בלוטת השומן ולפתרון הבעיה באופן עצמאי. במקרים מסוימים, הרופא עשוי להמליץ על טיפות עיניים אנטיביוטיות או משחה אנטיביוטית כדי לסייע במניעת זיהום או כדי להפחית נפיחות.
אם כלזיון אינו עובר בטיפול שמרני, ייתכן שהרופא ימליץ על הזרקת סטרואידים ישירות לאזור הנפוח, פעולה שמפחיתה את הדלקת ומסייעת בספיגת הגוש השומני. במקרים עקשניים יותר בהם כל השיטות הללו נכשלות, ניתן לשקול ניתוח כלזיון.
החלטתי לעבור ניתוח להסרת כלזיון- מה חשוב שאדע?
ניתוח להסרת כלזיון הוא הליך קצר ופשוט המתבצע תחת הרדמה מקומית. הרופא מבצע חתך קטן בעפעף ומנקז את תכולת הכלזיון. הניתוח נמשך לרוב מספר דקות בלבד, ואינו כרוך באשפוז. בילדים, הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, והורי הילד יכולים להישאר לידו עד לתחילת ההרדמה.
הסיכונים בניתוח להסרת שעורה כלואה נדירים מאוד וכוללים זיהום מקומי, דימום, ונפיחות. ברוב המקרים, לא נדרשים תפרים לסגירת החתך.
התאוששות והנחיות לאחר הליך הניתוח
לאחר ניתוח להסרת כלזיון, תהליך ההתאוששות לרוב קצר וכולל מספר הנחיות בסיסיות שמטרתן להבטיח החלמה מהירה ולמנוע סיבוכים. עם סיום הניתוח, המבוצע בהרדמה מקומית במבוגרים ובהרדמה כללית בילדים, המטופל ישוחרר לביתו עם חבישה קלה על העין. את החבישה ניתן להסיר לאחר מספר שעות, בהתאם להנחיות הרופא. בשעות הראשונות לאחר הניתוח, עשויות להופיע תחושות אי נוחות קלות או כאב מתון באזור העפעף, אך ניתן להקל עליהן באמצעות משככי כאבים.
אזור העפעף עשוי להיות נפוח ואדמומי למשך מספר ימים, ולעיתים יופיעו שטפי דם קלים בסביבת העפעף. תופעות לוואי אלה הן זמניות ונעלמות תוך שבוע עד שבועיים. במהלך תקופת ההחלמה, חשוב להימנע משפשוף או גירוי של העפעף ולשמור על היגיינת האזור. ניתן לנקות את העפעפיים בעדינות עם מים חמימים וסבון עדין, ישנם מגבונים מיוחדים לניקוי העפעפיים שמומלץ להשתמש בהם לאחר הניתוח.
חשוב לעקוב אחר הוראות הרופא בנוגע לשימוש בטיפות עיניים אנטיביוטיות או סטרואידיות, הניתנות במקרים מסוימים כדי למנוע זיהומים ולהפחית דלקת. יש להימנע מפעילויות שעלולות להעמיס על העין, כמו שחייה בבריכה, שימוש במתקנים לחים (כמו סאונה או ג’קוזי), ואיפור באזור העיניים במשך השבועיים הראשונים שלאחר הניתוח.
ביקורת ראשונית נקבעת לרוב כשבוע עד חודש לאחר הניתוח, בהתאם למצבו של המטופל, כדי לוודא שההחלמה מתקדמת כשורה ושאין סימני חזרה של הכלזיון.
לסיכום
כלזיון הוא מצב שכיח שניתן לעבור אותו בעזרת טיפול שמרני או באמצעות הליך ניתוחי להסרתו, בהתאם למצבו של המטופל. הניתוח קצר ופשוט, ומאפשר להחזיר את העפעף לתפקוד מלא ומראה תקין. אם אתם סובלים מנפיחות כרונית בעפעף שאינה מגיבה לטיפול שמרני, מומלץ לפנות לרופא עיניים מומחה שיעריך את המצב וימליץ על הטיפול המתאים ביותר.
במרכז הרפואי ד”ר לוינגר עיניים, נשמח להעניק לכם ייעוץ מקצועי ואישי לאבחון וטיפול בכלזיון, תוך התאמה לצרכים שלכם. אנו מזמינים אתכם ליצור קשר ולהתחיל בתהליך שיסייע לשפר את נוחות העפעפיים שלכם ולשמור על בריאות עיניכם. צוות המומחים שלנו זמין לענות על כל שאלה ולהעניק לכם את המידע הדרוש לגבי אפשרויות הטיפול, בכל זמן שתרצו.
לקבלת פרטים נוספים ותיאום ייעוץ