וואטסאפ
העין האנושית היא לא פחות מאשר "פלא טכנולוגי" המאפשר לנו לקבל תפיסה ויזואלית מתוחכמת של העולם, תוך התגברות על מגבלות מרחק, תאורה, מיקוד, תנועה ועוד. מדובר במנגנון מתוחכם ומורכב שמאפשר לנו את כל היכולות האלה ולחשוב שהו פשוט "נוצר" בגופנו היא לא פחות ממפליאה. כיום, דווקא בתקופה בה מצלמות הולכות ומשתכללות ויכולות הצילום חוצות את גבולות הדמיון, דווקא בתקופה זו מרשים אף יותר להבין לעומק את מבנה פעילותה של העין האנושית.
מהגוונים הסגולים כתומים של השקיעה ועד לתבנית המורכבת של כנפי הפרפר, העין האנושית מאפשרת לנו לתפוס את העולם הסובב אותנו ולהעשיר אותו. ממה מורכב האיבר המסתורי וכיצד הוא עובד? בסיוע רשת המרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר עיניים' בהובלת ד"ר שמואל לוינגר, יצאנו למסע מופלא להכרת מבנה העין ותהליך הראיה.
נסקור את מבנה העין ותהליך הראיה, חלקי העין ותפקידם. נבחן כיצד מתאפשרת ראייה בזמן תנועה? מה מאפשר את תפקודה התקין של העין? נדון בהתפתחות העין האנושית מהתעברות ועד בגרות, הפרעות ומחלות עיניים נפוצות, תיקון ראייה והעתיד של רפואת העין.
סקירה אנטומית של מבנה העין
ניתן לדמות את העין האנושית למכשיר אופטי משוכלל המורכב ממספר רכיבים: קרנית העין, אישון, קשתית, עדשה, זגוגית, רשתית, עצב הראייה ומבנים תומכים שונים כמו ההומור המימי והזגוגי. לכל רכיב תפקיד מהותי וייחודי משלו אשר יחד מאפשרים למבנה העיניים ללכוד, למקד, להעביר אור ובסופו של דבר לתפוס תמונות בצורה חדה. נסקור להלן את מבנה העיניים, תוך התמקדות בחלקי העין ותפקידם:
קרנית העין (Cornea) – קרנית העין היא החלק השקוף בצורת כיפה המכסה את החלק הקדמי של העין והמהווה מעין 'חלון' לעין. המסע אותו עובר האור הנכנס לעין מתחיל בקרנית כאשר קרני האור עוברות דרך הקרנית. לאחר מכן קרני האור נשברות דרך העדשה לכיוון הרשתית, הנמצאת בחלקה האחורי של העין. שינויים קלים בפני הקרנית ישפיעו במידה רבה על מיקוד האור ועל חדות הראייה. קרנית העין שקופה ומכוסה בשכבת דמעות ששומרת על לחותה ומונעת ממנה להזדהם.
עדשה (Lens) – העדשה, אשר קוטרה כ-8 מ"מ ועובייה כ-2.7 מ"מ, ממוקמת אחרי האישון ותפקידה לרכז את קרני האור המגיעות מהקרנית אל הרשתית. העדשה שקופה וגמישה ומסוגלת לשנות את מידת צורתה וקמירותה, ומכאן את הכוח האופטי שלה, המאפשר לה להתמקד באובייקטים במרחקים משתנים. יכולת זו מבטיחה שהתמונות מוגדרות בצורה חדה על הרשתית.
קשתית (Iris) – רקמה המכילה צבע ומקיפה את האישון מווסתת את כמות האור הנכנסת לעין על ידי התאמת גודל האישון. שרירי הקשתית פועלים כמו צמצם של מצלמה: על פי כמות האור שבסביבה הם מרחיבים ומצמצמים את האישון וכך קובעים את כמות האור שחודרת לעין. בתנאים בהירים, הקשתית מתכווצת כדי לכווץ את האישון, מה שמפחית את כמות האור הנכנסת אל תוך העין. לעומת זאת, בתאורה עמומה, הקשתית מתרחבת, מאפשרת ליותר אור להיכנס ומייעלת את הראייה בסביבה בה התאורה חלשה.
אישון (Pupil) – החריר שדרכו נכנס האור לעין. קוטרו משתנה לפי כמות האור שבסביבה. ככל שכמות האור בסביבה קטנה יותר, האישון גדול יותר ולהפך. לדוגמה, בלילה האישון מתרחב ומאפשר לכמות רבה יותר של אור לחדור לעין, מנגנון זה מאפשר לראות גם באור מועט.
זגוגית (Vitreous) – נוזל שקוף דמוי ג'ל, הממלא את חלל העין. הזגוגית תומכת בגלגל העין ויוצרת את צורתו העגולה.
רשתית (Retina) – בנויה ממיליוני תאי עצב מיוחדים הנקראים פוטורצפטורים המצפים את הדופן האחורי הפנימי של העין. תאי העצב הללו, הרגישים לגירוי האור, אחראים להפוך את אנרגיית האור החשמלית המועברת דרך סיבי העצב אל המוח, לצורך עיבוד המידע. חלק מהתאים רגישים לאור נמוך ועוזרים לנו לראות בתנאים עמומים, בעוד תאים אחרים אחראים לראיית צבעים ולפרטי חדות גבוהים.
עצב הראייה (Optic Nerve) – מורכב מצרור סיבי עצב שמוליכים את המידע המגיע מהרשתית אל מרכזי הראייה של המוח, שם נעשה העיבוד הסופי של התמונה שמתקבלת מהעין ומתפרש ליצירת התמונות שאנו קולטים.
הומור מימי והומור זגוגי
בתוך העין, קיימים שני נוזלים צלולים: הומור מימי והומור זגוגי. לשני נוזלים אלה תפקידים מכריעים בשמירה על צורתה ותכונותיה האופטיות של העין. בעוד שהומור מימי ממלא את החדר הקדמי של העין, ומספק חומרי הזנה וחמצן לקרנית ולעדשה, הומור זגוגי ממלא את החדר הגדול יותר מאחורי העדשה, עוזר לשמור על הצורה של העין ולתמוך במבנים הפנימיים שלה.
ראייה בתנועה בזכות שרירי העין
מערכת של שישה שרירים חיצוניים הפועלים יחד כדי לסובב את גלגל העין מקלים על תנועת העין ובאמצעות מתאפשרת שליטה בראייה בתנועה. למעשה, באמצעות שרירים אלה מתאפשרת שליטה מדויקת בתנועות העיניים, מעקב אחר עצמים נעים, שמירה על ראייה דו עינית תוך הזזת המבט.
מה מאפשר את תפקודה התקין של העין?
כדי לשמור על תפקודה וחיוניותה, העין, כמו כל איבר אחר, מסתמכת על אספקת דם סדירה. רשת של כלי דם מספקת חמצן וחומרי הזנה לרקמות העין השונות, ומבטיחות את בריאותן ותפקודן התקין של רקמות אלו.
התפתחות העין האנושית – מהתעברות ועד בגרות
התפתחות העין מתחילה בשלב מוקדם בחיי העובר וממשיכה בילדות ועד לגיל 18. מהסיבה הזו, נהוג לא לבצע ניתוחים לתיקון ראייה לפני גיל 18 שכן העין ממשיכה להתפתח ולהשתנות עד לגיל זה. שלבי מפתח בהתפתחות העין כוללים היווצרות שלפוחית הראייה, התמיינות של רקמות עיניים ועיצוב יכולת הראייה באמצעות חוויה והתבגרות.
הפרעות ומחלות עיניים נפוצות
למרות המורכבות והחוסן המדהימים שלה, העין האנושית רגישה למגוון של הפרעות ומחלות שעלולות לגרום לפגיעה בראייה ובבריאות העין. אלה עשויים לכלול שגיאות שבירה (קוצר ראייה, רוחק ראייה ואסטיגמציה), כמו גם מצבים חמורים יותר כגון גלאוקומה, קטרקט וניוון מקולרי. לעיתים הגורמים למחלות הן גנטיקה, לעיתים חבלות, זיקנה, או כתוצאה מניתוחי עיניים.
החדשות הטובות הן שהטכנולוגיה מספקת שלל פתרונות החל מטיפול תרופתי ועד לניתוחים מיוחדים, המסייעים להקל על הסימפטומים, מעקבים מחלות ובחלק מהמקרים אף מביאים לריפוי. יחד עם זאת, חשוב לבצע בדיקות עיניים שגרתיות אצל רופא עיניים באופן קבוע ובמיוחד אם מתעורר חשש לתסמינים מסוימים, על מנת לאבחן בזמן את המחלה, להתאים לה טיפול יעיל ולמנוע את החמרתה.
תיקון ראייה
בין אם מדובר בקוצר ראייה, רוחק ראייה, אסטגמציה (הקרוי בשפה הלא מקצועית 'צילינדר') או השילוב ביניהם, היום לרפואת העיניים יש מגוון של שיטות וטכניקות לתיקון ושיפור הראייה ובכלל זה: עדשות מגע רכות וקשות, משקפי ראייה, ניתוחים כירורגיים ולייזר כגון PRK, אינטרלאסיק, מונוויז'ן, ניתוח קטרקט ועוד. ישנם לא מעט ניתוחי עיניים הנחשבים לבטוחים ופופולריים בזכות התוצאות המצוינות המושגות, שיפור איכות הראייה של המטופלים, הפחתת התלות במשקפיים ועדשות מגע, והמכשור המתקדם.
העתיד של רפואת העין
המחקר בתחום העיניים המתבסס על מחקר מבנה העין האנושית מספק כל העת חידושים טכנולוגיים אשר מאפשרים לרפואת העיניים לתת מענה משופר למחלות עיניים שונות, להיטיב עם ראייתם של המטופלים והמטופלות ולהקטין את התלות בעזרים חיצוניים. טכנולוגיות חדשניות כמו השתלת תאי גזע ורשתית מלאכותית טומנות בחובן מהפכה של ממש בתחום רפואת העיניים.
אין ספק שההבנה המעמיקה וההיכרות שיש לנו עם המבנה האנטומי של העין, החלקים השונים המרכיבים את העין האנושית ותפקידו של כל חלק עוזרם לנו ביכולת לתת פתרונות ולרפא מחלות ומומים בעין. אין גם ספק שככל שנעמיק ונחקור, וככל שנכיר את העין טוב יותר, כך נוכל בעתיד לרפא ביעילות רבה יותר, לחזות מחלות ולתקן מומים בצורות שאולי היום נראות לנו דמיוניות.
לסיכום
כפי שפרטנו במאמר זה העין האנושית מורכבת מלא מעט רכיבים אשר לכל אחד תפקיד ייחודי, וכמו מכונה משומנת הפועלת בצורה הרמונית, היא מעניקה לאדם מתנה חשובה מאין כמותה- היכולת לראות את העולם. מפאת תפקידה החשוב ביותר, מחובתנו לבדוק את העין האנושית עם גילויים של תסמינים שונים ואף בהיעדרם, בדרך של ביקורת ומעקב אצל רופא עיניים, על מנת לשמור על יכולת זו. פנו אל רשת המרכזים הרפואיים 'ד"ר לוינגר עיניים' בהובלת ד"ר שמואל לוינגר לצורך בדיקה, מעקב והתייעצות.
לזימון תור ל השאירו פרטים או צרו קשר