חיפושחיפוש טלפון*3122 *3122 וואטסאפ 054-5622619
    ד"ר לוינגר אסתטיקה
    סניף מעין חיפה
    סניף באר שבע
    סניף עתידים
    עיניים ד"ר לוינגר
    סמן חברהסמן חברהד"ר לוינגר ניתוחי עינייםעתידים מדיקל סנטר סניף עתידיםשבע עיניים סניף באר שבעסניף מעין חיפהלוגו ד"ר לוינגר אסתטיקה רפואית
    לתיאום פגישת
    ייעוץ

    האם גלאוקומה עוברת בתורשה? כל מה שצריך לדעת על גורמי הסיכון והמניעה

    האם אתם נמצאים בסיכון לפתח גלאוקומה? מחקרים מצביעים על כך שלגנטיקה יש תפקיד מרכזי בהתפתחות גלאוקומה. אם יש לכם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שאובחנו במחלה, הסיכון שלכם לפתח אותה גבוה יותר באופן משמעותי. במאמר זה נבחן כיצד גנטיקה משפיעה על הסיכון לפתח גלאוקומה, נבין כיצד ניתן להפחית את הסיכון, ונבדוק את ההשפעה של אורח החיים שלכם על התפתחות המחלה.

    האם גלאוקומה היא מחלה תורשתית?

    גלאוקומה היא מחלה ניוונית של עצב הראייה, אשר עלולה להוביל לאובדן ראייה בלתי הפיך. מחקרים רבים הוכיחו כי יש קשר ישיר בין היסטוריה משפחתית של גלאוקומה לבין הסיכון לחלות בה. נמצא כי קרובי משפחה מדרגה ראשונה של החולים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח את המחלה בהשוואה לאנשים ללא רקע משפחתי של גלאוקומה.

    עם זאת, לא מדובר מחלה גנטית קלאסית, שבה התורשה היא חד-משמעית. כלומר, לא כל מי שיש לו הורה או אח עם גלאוקומה בהכרח יחלה בה. המחלה נגרמת משילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים, ולכן גורמי סיכון נוספים כמו גיל, לחץ תוך-עיני מוגבר ואורח חיים משפיעים על הופעתה.

    למרות שהתורשה משחקת תפקיד משמעותי, הקפדה על בדיקות עיניים תקופתיות, במיוחד עבור אלו עם היסטוריה משפחתית של המחלה, היא הדרך הטובה ביותר לגילוי מוקדם ומניעת הידרדרות בלתי הפיכה בראייה.

    כיצד ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות גלאוקומה תורשתית?

    למרות שלא ניתן למנוע לחלוטין את הופעת גלאוקומה תורשתי, במיוחד כאשר מדובר בגורמים גנטיים, ניתן לנקוט בצעדים שיסייעו בזיהוי מוקדם של המחלה, בהאטת התקדמותה ובמניעת נזק בלתי הפיך לעצב הראייה.

    בדיקות עיניים שגרתיות

    אנשים עם היסטוריה משפחתית של מחלת הגלאוקומה נמצאים בסיכון מוגבר ולכן מומלץ להם לעבור בדיקות עיניים תקופתיות החל מגיל 40 (ובמקרים בהם בן משפחה חלה בגיל צעיר – יש להתחיל את המעקב מוקדם יותר). בדיקות אלו כוללות מדידת הלחץ התוך-עיני, בדיקת עצב הראייה ובדיקת שדה ראייה – כלים הכרחיים לזיהוי מוקדם של שינויים העלולים להוביל לנזק בלתי הפיך לראייה. זיהוי מוקדם מאפשר לרופא להמליץ על טיפולים כמו טיפות עיניים להורדת הלחץ התוך-עיני או פתרונות רפואיים נוספים.

    שמירה על אורח חיים בריא

    • תזונה מאוזנת: תזונה עשירה בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים (כגון ויטמין C, ויטמין A, ויטמין E ואבץ) תורמת לבריאות הרשתית ועצב הראייה. ירקות ירוקים כמו תרד וברוקולי, דגים עשירים באומגה 3, אגוזים ופירות יער עשויים להפחית את הסיכון להחמרת המחלה. מנגד, מחקרים מצאו כי צריכה מופרזת של קפאין (בעיקר קפה) עלולה להעלות את הלחץ התוך-עיני.
    • פעילות גופנית מתונה: הליכה, שחייה ויוגה מתונה מסייעות בשיפור זרימת הדם לעצב הראייה ובהפחתת הלחץ התוך-עיני. עם זאת, יש להימנע מהרמת משקולות כבדים או תרגילים שמגבירים את הלחץ התוך-עיני.
    • הימנעות מעישון ואלכוהול בכמות מופרזת: עישון פוגע בזרימת הדם לעצב הראייה ועלול להחמיר את הפגיעה בגלאוקומה. גם צריכת אלכוהול מופרזת משפיעה על לחץ הדם והתוך-עיני, מה שמעלה את הסיכון לנזק בראייה.
    • ניהול מתחים וסטרס: לחץ נפשי עלול להעלות את הלחץ התוך-עיני ולהחמיר את הפגיעה בעצב הראייה. טכניקות הרפיה כמו מדיטציה, יוגה ותרגילי נשימה יכולות לסייע בהפחתת סטרס ולשמור על יציבות לחץ העין.

    הימנעות מחשיפה ממושכת לקרינת UV

    מחקרים מצביעים על כך שחשיפה ממושכת לקרינת UV עלולה להגביר את הסיכון להתפתחות מחלות עיניים שונות, בהן גלאוקומה, קטרקט ופגיעות ברשתית. קרני השמש האולטרה-סגולות עלולות לפגוע ברקמות הרגישות של העין ולגרום לנזק מצטבר לאורך השנים.

    לכן, שימוש קבוע במשקפי שמש איכותיים עם מסנן קרינת UV 100%, כובע רחב שוליים, והימנעות מחשיפה ישירה לשמש בשעות החמות ביותר של היום הם צעדים חשובים בשמירה על בריאות העיניים. כמו כן, מומלץ להשתמש בעדשות מגע או משקפיים עם ציפוי מסנן UV למי שנדרש לכך, במיוחד במצבים בהם החשיפה לשמש היא חלק בלתי נמנע משגרת היומיום.

    מעקב רפואי

    למי שיש היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, מעקב רפואי סדיר הוא כלי קריטי במניעת התקדמות המחלה. מאחר שגלאוקומה מתפתחת בהדרגה ולעיתים ללא תסמינים בשלבים הראשונים שלה, ישנה חשיבות גבוהה לבדיקות עיניים תקופתיות שיכולות לזהות שינויים מוקדמים ולמנוע נזק בלתי הפיך לעצב הראייה. רופא העיניים עשוי להמליץ על בדיקות לחץ תוך-עיני, בדיקות שדה ראייה והדמיות של עצב הראייה כדי לעקוב אחר כל שינוי במצב העין.

    במקרים מסוימים, ניתן להתאים טיפולים מונעים או להתחיל מעקב צמוד כבר בשלבים מוקדמים, גם אם עדיין לא מופיעים תסמינים. לכן, גם אם לא חווים ירידה מורגשת בראייה, חשוב לפנות לרופא עיניים ולהתייעץ לגבי תדירות הבדיקות המומלצת בהתאם להיסטוריה המשפחתית.

    לסיכום

    גלאוקומה היא מחלה בעלת מרכיב תורשתי משמעותי, אך באמצעות בדיקות עיניים תקופתיות, אורח חיים בריא והתנהלות זהירה ניתן להפחית את הסיכון לפגיעה בלתי הפיכה בראייה. אם יש לכם קרוב משפחה שחלה בגלאוקומה, הקפידו להיבדק אצל רופא עיניים באופן קבוע, שמרו על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית מתונה, והימנעו מהרגלים שעלולים להעלות את הלחץ התוך-עיני. אבחון מוקדם והתנהלות נכונה יכולים לעשות את ההבדל בין שמירה על ראייה תקינה לבין פגיעה באיכות החיים.

    יש לכם שאלות לגבי גלאוקומה תורשתי או חשש לבריאות העיניים שלכם? צוות המומחים של דוקטור לוינגר כירורגיה כאן כדי לתת לכם תשובות מקצועיות וייעוץ אישי. צרו איתנו קשר עוד היום!

    לזימון תור השאירו פרטים או צרו קשר 3122*

    טופס ליד עם איזור וקופ"ח

    לשיתוף הפוסט

    פוסטים קשורים

    בחזרה לבלוג »
    עיניים - סטיקי (#18)